Årets Bild 2011 – Vinnare

Juryns Specialpris

Juryns Specialpris
Hussein El-Alawi, Sydsvenskan

Juryns motivering
Årets jury önskar att dela ut ett specialpris till en fotograf som har levererat en serie bilder värda ett pris – men som inte är utförda på ett sätt som håller sig innan för de existerande reglerna för tävlingen Årets Bild. Bilderna är tagna med en iPhone och därefter har bilderna redigerats via en applikation som lägger en bestämd struktur och bestämda ramar runt bilden.

I en tid där nya fotografiska exponerings- och bildbehandlingsmöjligheter ständigt dyker upp, tror juryn det är viktigt att återkommande diskutera reglerna för tävlingen. Dessa bilder går inte att tävla med i Årets Bild – hade de gått att trycka i en dagstidning som ett dokumentärt reportage?Juryns specialpris ges till en mycket stramt redigerad serie bilder som ändå berättar en intressant historia. Serien har en levande och verklighetsnära atmosfär som fångade jurymedlemmarnas intresse.
Juryns specialpris går till Hussein El Alawi för sin bildserie från Damaskus som handlar om en ung kvinnas sökande efter lyckan genom en näsoperation som endast tar några minuter hos Nawaf Al Nasir. På hans visitkort står det: ”Kirurg specialiserad på näsa och hud, bröst och fettsugning. Utbildad i Shanghai, Kina”